Oude uitspraken van de maand uit 2020.
Op deze pagina treft u de oude uitspraken van de maand aan ter blijvende lering en vermaak.
Uitspraak van de maand (maart 2020).
Kantonrechter te Amersfoort d.d. 3-2-2020, ECLI:NL:RBMNE:2020:521: Een jonge parttime HEMA-verkoopster verorberde geregeld HEMA-hotdogs zonder er voor te betalen. De HEMA schakelde een recherchebureau in om de discrepanties op de foodafdeling te controleren en kwamen zo uit bij de jonge verkoopster. Geconfronteerd met het bewijs erkende ze en kreeg ze ontslag op staande voet.
Ze vocht het ontslag echter aan. Op de zitting kon de verkoopster echter niet ontkennen dat ze hotdogs zonder te betalen had gegeten. Haar jonge leeftijd en "dat iedereen het deed” werd niet geaccepteerd door de rechter. Ook dat zij overvallen/overdonderd zou zijn geweest door het geconfronteerd zijn geworden met de recherchebureau-uitkomsten, redde haar niet bij de rechter.
Haar handelswijze was voldoende reden voor ontslag volgens de rechter.
De medewerkster eiste echter ook nog dat de HEMA de aangifte tegen haar bij de politie zou intrekken. En dat haar vermelding in het register van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel zou worden geschrapt. Ook deze eisen werden niet door de rechter gehonoreerd. De jonge medewerkster mocht dus op de zwarte lijst van de detailhandelaren vermeld blijven staan.
Het einge dat de rechter te ver vond gaan was dat de HEMA niet de €500,-- aan onderzoekskosten mocht doorberekenen aan de ontslagen werkneemster..
Kortom, dit was een dure hotdog-les voor deze jonge werkneemster.
Uitspraak van de maand (februari 2020).
Kantonrechter te Eindhoven d.d. 16-1-2020, ECLI:NL:RBOBR:2020:269: de waarde van een vakantiedag omvat meer dan alleen het uurloon en de vakantiebijslag. Beroepschauffeurs die structureel overuren draaien mogen, als zij op vakantie gaan, niet benadeeld worden door een te grote terugval in loon (een verschil tussen de inkomsten tijdens het werken en tijdens het vakantieverlof).
Mede bezien de uitvloeiselen van de Europese wet- en regelgeving en eerdere vakantiewaarde uitspraken van het Europese Hof (over bijvoorbeeld een vakantiesituatie van een piloot), tellen structurele overwerkuren mee in de bepaling en in de betaking van de loonhoogte tijdens vakantieverlof van een chauffeur.
Uitspraak van de maand (januari 2020).
Hof te Den Bosch d.d. 19-11-2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:4227: een (non-)ronselbeding beperkt een (ex-)werknemer in zijn arbeidsmarktkansen en/of nieuwe inzetbaarheids-/werkmogelijkheden elders en het valt daarom, net zoals een concurrentiebeding en een relatiebeding, onder de regeling van artikel 7:653 BW. Een (non-)ronselbeding dient dan ook bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd schriftelijk ën vooraf heel goed beargumenteerd te worden qua "hoe, wat en waarom".
*****************