Aanrader van de maand juni 2021.
Onderneem actie als er op de werkvloer strubbelingen zijn.
Problemen tussen werknemers onderling zijn er om aangepakt te worden. Dit kunnen problemen tussen gelijkwaardige collega's zijn, maar ook tussen een werknemer en zijn leidinggevende.
Het is dan aan de werkgever om deze problemen niet te laten voort duren of te negeren of te bagatelliseren. Het niet tijdig onderkennen en het niet tijdig bespreekbaar maken en het niet tijdig oplossen van de fricties, kan verergering van de problemen opleveren, zelfs tot aan een point of no return toe.
Actie ondernemen kan ziekteverzuim voorkomen of bekorten, en/of sancties of in het uiterste geval ontslag voorkomen.
Actie achterwege laten kan echter ook tot hoge(re) ontslagvergoedingen leiden. Twee recente rechterlijke uitspraken bevestigen het laatste maar weer een keer.
Het niet tijdig en adequaat ingrijpen in een verstoorde relatie tussen respectievelijk een werknemer en haar collega's, en tussen een werkneemster en haar leidinggevende leidde bij:
- het Gerechtshof te Arnhem: ECLI:NL:GHARL:2021:4206 d.d. 3-5-2021 en
- de Kantonrechter te Rotterdam: ECLI:NL:RBROT:2021:3892 d.d. 10-5-2021,
tot het afscheid van elkaar nemen onder toekenning van niet alleen de reguliere wettelijke transitievergoeding, maar ook nog een billijke vergoeding omdat de werkgever "ernstig verwijtbaar" had gehandeld door niet tijdig en adequaat in te grijpen.
Uiteraard hangt het helemaal er van af wat er op de werkvloer mis is, hoe je kunt of moet handelen als werknemer, als leidinggevende en als werkgever, maar niets of te weinig doen is sowieso niet goed (noch goed te praten).
*********
Voorbeelden van oude aanraders van de maand:
- "Controleer uw uitzendzakenpartner” is het devies aan u als inlenend bedrijf. Nu kan dat al voor de inlenersaansprakelijkheid via de Stichting Normering Arbeid en de NEN-certificering van uitzendbureaus (en payrollbedrijven). Per 1 juli 2012 moet dat ook in verband met de verplichte KvK inschrijving van uitzendbureaus.
- (Affectieve) relaties op het werk komen vaker voor dan gedacht en zijn niet altijd gewenst. Biedt een love contract uitkomst?
- Bereid u nu al voor op de verzoeken tot aanpassing van het arbeidspatroon na genoten ouderschapsverlof omdat daarop per 12 april 2012 recht bestaat.
- Bereid u nu al voor op de nieuwe vakantiedagenwetgeving 2012!
- Bereid u goed voor op het voor het eerst vervallen van de wettelijke vakantierechten 2012 per 1 juli 2013.
- Let op het feitelijk vervallen (= echt kwijt raken) van de wettelijke vakantiedagen 2012, als die niet tijdig en dat is voor 1 juli 2013 zijn genoten.
- Bekijk de consequenties voor uw bedrijf van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling aangaande de noodzakelijke compensatie richting parttimers voor de naar rato gemiste nationale en erkende Christelijke feestdagen.
- Check goed en tijdig de ins en vooral outs van het WGA-Eigenrisicodragerschap voordat u er in stapt.
- Bespreek en, indien gewenst reguleer het internetgebruik (bijv. via Social Media) van uw werknemers (o.a. naar aanleiding van LJN BV9483 en BW2006).
- Let goed op de effecten van de volgende twee wetten (januari 2013):
- de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters / beziva (33.241) en
- de Wet vereenvoudiging regelingen UWV (33.327).
- Waak voor de valkuil die payrolling heet.
- Houd per april 2014 rekening met de nieuwe bedrijfseconomische ontslagvoordrachtsregels waarbij AOW-ers het eerst getroffen worden door ontslag.
- Houd rekening met de aanzegtermijn en de boete die staat op het niet tijdig schriftelijk aan de werknemer vermelden van het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
- Ontslag sinds 1-7-2015, dus na de invoering van de WWZ, van een zieke werknemer die zich niet houdt aan zijn verzuimverplichtingen of re-integratieverplichtingen en waarschuwingen, loonsancties e.d. helpen niet, òf als gaat het om een "te frequent ziekteverzuimer", loopt via de rechter. Echter naast een goede dossieropbouw moet de werkgever vóórdat hij de rechter inschakelt ook een (gratis) deskundigenoordeel van het UWV hebben. Zonder deskundigenoordeel geen rechterlijke uitspraak.
- Regel uw arbeidsovereenkomsten goed want voor (te) flexibele arbeidsrelaties betaalt u als werkgever sinds 1-1-2020 5% meer WW-premie.
Voor de tweede aanrader is bij Steunpunt Arbeidszaken een handig model met uitleg en concept-vastlegging van de afspraken te bestellen, welke terug te vinden is onder het hoofdstukje "Bestel Model".
Ook voor de aanraders 4 t/m 9 zijn handige en goede informatiesetjes te bestellen bij Steunpunt Arbeidszaken welke te vinden zijn onder het Hoofdstuk "Bestel Informatieblad".